INTRA HYDROCARE

FUMAGRI OPP – novi proizvod u Poljovetu
lipanj 30, 2016
20-ti Dani Poljoveta
kolovoz 30, 2016

INTRA-HYDROCARE

Efikasno čišćenje i dezinficiranje sistema za napajanje

INTRA HYDROCARE (  hydrogen peroksid, srebro)

U peradarskoj proizvodnji neophodna je upotreba vitamina, antibiotika i ostali kemo-farmaceutskih proizvoda što rezultira stvaranjem naslaga u sistemu za napajanje i sprečava normalan protok vode. Ukoliko peradi u toku proizvodnog ciklusa ne unose dovoljno vode dolazi do pada proizvodnje i do velikih ekonomskih gubitaka što je nepoželjno za bilo kojeg proizvođača.

Poznata svjetska kompanija Intracare proizvela je idealno sredstvo za čišćenj sistema za napajanje peradi hydrocare. Hydrocare u svom sastavu sadrži hidrogen peroksid (H2O2 590g/l) i srebro (Ag 0,36g/l), zahvaljujući srebru hydrocare ostaje stabilan cijelom dužinom cijevi ne samo na samom početku.

Ono što ovaj proizvod čini brojem jedan u peradarskoj proizvodnji je mogućnos upotrebe i u toku proizvodnog ciklusa bez mogućnosti štetnog djelovanja na jedinke.

Hydrocare ima široku mogućnost primjene te se može koristiti za čišćenje vodosperminka, cijevi i pojilica svih oblika.

Doziranje i upotreba:

–        čišćenje sistema za napajanje u praznim objektima

Po mogućnosti čišćenje cijelog sistema za napajanje treba provesti kad je objekt prazan. U tu svrhu preporučuje se korištenje 1-3% otopine Intra Hydrocare-a (1% = 1 litra Intra Hydrocare-a na 100 litara vode). Zbog pjenušanja do kojeg dolazi prilikom korištenja Intra Hydrocare-a nije potrebno dodatno mehaničko čišćenje sistema. Potrebno je osigurati odgovarajuće provjetravanje. Nakon što su cijevi potpuno napunjene, može se izvršiti punjenje nipli i čašica. Otopina ne mora cirkulirati sistemom, već je potrebno sistem ostaviti napunjen najmanje 10 sati, a nakon toga ga treba isprati čistom vodom.

–        čišćenje sistema za napajanje koji su u uporabi

Sisteme za napajanje moguće je čistiti i kad su u uporabi. U tom slučaju postupak čišćenja započinje koncentracijom od 0.005% (= 50 ml Intra Hydrocare-a na 1000 litara vode).  Nakon toga doza se povećava za 50 ml svaki drugi dan, sve do dostizanja maksimalne doze od 0.025% (= 250 ml Hydrocare-a na 1000 litara vode). Ovisno o obimu i vrsti onečišćenja ovakav postupak čišćenja može potrajati desetak dana.

–        preventivno tretiranje

Stvaranje naslaga u sistemu za napajanje može se prevenirati jednodnevnim dodavanjem 50 – 100 ml Intra Hydrocare-a na 1000 litara vode za piće neposredno nakon korištenja nekog od sredstava koje se taloži u vodi i koje bi moglo dovesti do začepljanja sistema za napajanje.

Intra Hydrocare je dostupan u prodaji u pakovanjima od:

1 litra, pakovano u kutiji
Karnister: 5 litara
Karnister: 10 litara
Karnister: 20 litara